Stap 1  KIEZEN VAN JE ONDERZOEKSVRAAG

 

Je formuleert nauwkeurig de vraag waarop je met je onderzoek een antwoord zoekt.

 

Probeer een vraag te stellen die je echt interesseert. Het kan een vraag zijn die bijvoorbeeld hoort bij een levensvraag of maatschappelijk onderwerp dat je bezighoudt. De vraag kan aansluiten bij de actualiteit. De vraag kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met wat je voor andere schoolvakken doet. Bijvoorbeeld aansluiten bij een boek dat je las voor je talen of een onderwerp dat verband houdt met een werkstuk of je profielwerkstuk.

 

Typisch voor de vraagstelling van een levensbeschouwelijk onderzoek is, dat het antwoord op de vraag altijd levensbeschouwelijk gekleurd is; dat je eigen overtuigingen er in mee spelen.

 

Over de formulering van je vraag kun je met je docent overleggen. De docent kan ook aangeven of de vraag ‘doenbaar’ is en je adviseren/meedenken over de aanpak van je onderzoek. Voordat je verder kunt gaan met je onderzoek moet de docent de zwart op wit geformuleerde onderzoeksvraag goedkeuren als ‘geschikt’!

 

Een nauwkeurige formulering is ook belangrijk omdat je vraag bepaalt wat wel en niet relevant is in de informatie en overtuigingen die je voor je onderzoek zoekt en tegenkomt.